Zaštita osobnih podataka – ZOP 2019 Niz javnih i stručnih događanja pod zajedničkim nazivom Zaštita osobnih podataka – ZOP 2019 s ciljem podizanja razine svijesti, edukacije te razmjena iskustava u području zaštite prava na privatnost u digitalnom društvu

O DOGAĐANJU
Tijekom travnja i svibnja 2019. godine u Hrvatskoj će se po prvi put organizirati niz javnih i stručnih događanja pod zajedničkim nazivom Zaštita osobnih podataka – ZOP 2019. Cilj ovih događanja je podizanje svijesti, edukacija te razmjena iskustava u području zaštite prava na privatnost u digitalnom društvu.

 

U sklopu ZOP 2019 održat će se sljedeća događanja:

– Kongres stručnjaka za zaštitu osobnih podataka u Zagrebu
– Masterclass edukacije 
– Izbor najboljeg službenika za zaštitu osobnih podataka 2019. godine 
– Natječaj za najbolji dječji crtež na temu zaštite djece na internetu u osnovnim školama RH
– VIP humanitarna večera

 

KOMU JE NAMIJENJENO
ZOP 2019 okupit će domaće i međunarodne stručnjake iz područja zaštite privatnosti, a u svrhu podizanja svijesti, edukacije te razmjene iskustava. Poseban naglasak bit će na pravima ispitanika i mogućnostima ostvarivanja prava na naknadu štete u slučaju povrede osobnih podataka. Predavači i panelisti na Kongresu bit će predstavnici državnih i javnih tijela, predstavnici iz sektora IT-a, odvjetništva, zdravstva, telekomunikacija, osiguravajućih društava te hotelijerstva i turizma.

 

Događanja u sklopu ZOP 2019 namijenjena su:

– Stručnjacima za zaštitu privatnosti
– Službenicima za zaštitu podataka
– Vodećim predstavnicima tvrtki
– Pravnim stručnjacima iz područja zaštite privatnosti
– IT stručnjacima za područje zaštite privatnosti, sigurnosti informacijskih sustava i procjenu rizika
– Marketing i HR stručnjacima

NIZ JAVNIH I STRUČNIH DOGAĐANJA

KONGRES STRUČNJAKA ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA
23. i 24. svibnja u okviru ZOP 2019 održat će se Kongres stručnjaka za zaštitu podataka kao centralni događaj za stjecanje znanja i razmjenu iskustava iz područja zaštite osobnih podataka. Kroz niz predavanja, stručnih panela i druženja, sudionici kongresa će imati priliku iz prve ruke saznati novosti u primjeni regulative.  Pored toga, bit će u prilici osobno raspravljati s najiskusnijim stručnjacima o konkretnim izazovima s kojima se susreću u svom poslu te razmjenjivati iskustva sa svojim kolegama. Više informacija o programu Kongresa dostupno je ovdje

 

IZBOR NAJBOLJEG SLUŽBENIKA ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA 2019. GODINE 
Prepoznajući sve važniju ulogu profesionalaca iz područja zaštite privatnosti i sigurnosti informacijskih sustava organizacijski odbor ZOP 2019 po prvi put u Hrvatskoj organizira i Izbor najboljeg službenika za zaštitu podataka. Više informacija o načinu prijave za sudjelovanje u Izboru dostupno je ovdje

 

VIP HUMANITARNA VEČERA
Nakon prvog dana Kongresa stručnjaka za zaštitu podataka u četvrtak, 23. svibnja s početkom u 19.00 sati na Olenader terasi hotela Esplanade, udruga ZOP organizira dobrotvornu večeru s ciljem prikupljanja sredstava za opremanje škola i edukaciju djece u području zaštite na internetu. Na večeri se očekuju brojni predstavnici društveno odgovornih organizacija. Organizacije mogu kupiti VIP pozivnice za svečanu večeru koje mogu dodijeliti svojim klijentima, partnerima i sl. Više informacija o tomu dostupno je ovdje.

 

MASTERCLASS EDUKACIJE 
Neposredno nakon Kongresa stručnjaka za zaštitu podataka, održat će se višednevne stručne radionice za osposobljavanje stručnjaka za zaštitu osobnih podataka u organizaciji Ostendo Consultinga. Radionice su namijenjene postojećim i budućim službenicima za zaštitu podataka, kao i drugim stručnjacima iz tog područja. Prilikom kupnje ulaznica za Kongres, sudionici mogu odabrati posebnu ulaznicu koja osigurava i sudjelovanje na trodnevnom masterclass seminaru. Više informacija o edukaciji dostupno je ovdje.

 

ZAŠTITA PRIVATNOSTI DJECE NA INTERNETU 
U suradnji sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u osnovnim školama diljem Hrvatske provest će se natječaj za najbolji dječji crtež na temu zaštite djece na internetu. Cilj natječaja je podizanje svijesti o zaštiti privatnosti među djecom koja se tek susreću sa digitalnim društvom. Više informacija o načinu sudjelovanja u natječaju dostupno je ovdje.

 

 

ORGANIZACIJSKI ODBOR

ORGANIZATORI 
Organizator ZOP 2019 je Udruga za zaštitu osobnih podataka – UZOP, a uz pomoć generalnog sponzora tvrtke Ostendo Consulting koja je osigurala inicijalna sredstva i resurse potrebne za organizaciju svih događaja. UZOP je neprofitna udruga za zaštitu osobnih podataka koja je nastala kao rezultat inicijative stručnjaka iz ovog područja te iz potrebe proaktivnog i stručnog informiranja građana o njihovim pravima na privatnost i zaštitu osobnih podataka te pružanja pomoći u ostvarivanju ovih prava. Ostendo Consulting je tvrtka specijalizirana za poslovno savjetovanje u usklađivanju s regulativom, upravljanju rizikom i sigurnošću informacijskih sustava. Vodeća je savjetodavna tvrtka za zaštitu osobnih podataka u regiji. Sudjelovanje u organizaciji ZOP 2019 dio je politike društveno odgovornog poslovanja Ostendo Consultinga.

 

ZOP 2019 organizira se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH te uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Center for Cyber Safety and Education i udruge International Information Systems Security Certification Consortium (ISC)2 – Hrvatski ogranak.

 

Organizacijski odbor ZOP 2019 sačinjen je od predstavnika neprofitnih udruga UZOP, HGK, HUP i (ISC)2:

Udruga za zaštitu osobnih podataka 
Stanko Cerin, Ostendo Consulting 
Maja Šutalo, Odvjetnički ured Šutalo
Nikola Markovinović, Trilix

 

Hrvatska gospodarska komora
Gojko Jelavić, odbor za IT

 

Hrvatska udruga poslodavaca 
Milica Jovanović, odbor za GDPR

 

International Information Systems Security Certification Consortium – (ISC)2 
Biljana Cerin, predsjednica hrvatskog ogranka