Zaštita privatnosti djece na internetu Natječaj za najbolji crtež na temu zaštite djece na internetu

OPĆENITO

U sklopu ZOP 2019 organizira se i Natječaj za izbor najboljeg crteža na temu zaštite djece na internetu. Natječaj se organizira u suradnji sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske s ciljem da se djecu u dobi do 13 godina potakne na proaktivno razmišljanje o sigurnom korištenju interneta. Natječaj počinje 1. travnja te traje do 23. svibnja 2019. Maksimalni broj prijava je 1000 crteža, s tim da organizator ima pravo donijeti odluku o povećanju ovog broja za vrijeme natječaja. Osnovne škole koje žele sudjelovati u ovom natječaju crteže moraju dostaviti u periodu od 1. travnja do, tj. zaključno na dan 20. svibnja 2019. godine.

 

TKO MOŽE SUDJELOVATI?
Na natječaju za najbolji crtež mogu sudjelovati sve osnovne škole u Republici Hrvatskoj. Međutim, pojedina škola može se kandidirati sa maksimalno 30 dostavljenih radova koje u online galeriju mora učitati isti predstavnik škole (npr. učitelj likovnog odgoja). Radove moraju izraditi djeca uzrasta od petog do sedmog razreda. U donjem desnom uglu svakog rada mora se navesti naziv škole i razreda.

Ime djeteteta ne smije biti navedeno.

 

TEHNIKA, FORMAT I VELIČINA CRTEŽA
Radi jednostavnijeg skeniranja preporučena tehnika za izradu crteža su flomasteri, no natjecatelji imaju pravo odabrati i neku drugu tehniku. U odnosu na veličinu radova, preporučena i idealna veličina je 1485 x 1050 piksela (nije obavezno). S tim da maksimalna veličina pojedinačne datoteke mora biti 500 kb. Radovi koji ne udovoljavaju ovim uvjetima neće se objaviti niti će ući u postupak ocjenjivanja.

 

DOSTAVA I OCJENJIVANJE RADOVA
Radove je potrebno skenirati te učitati u online galeriju. Ukoliko škola nema odgovarajući skener radove može i fotografirati. Radovi se moraju dostaviti u periodu od 1. travnja do 20. svibnja 2019. godine. Prije prvog učitavanja, učitelj se mora registrirati odabirom odgovarajuće opcije. Nakon učitavanja, radovi prolaze postupak provjere zadovoljavanja kriterija nakon čega postaju dostupni u online galeriji. Postupak provjere može potrajati i do tri dana.

 

GLASOVANJE

Glasovanje za najbolji crtež moguće je u periodu od 15. travnja do 23. svibnja 2019. godine u 9:00 sati. Za radove u galeriji može glasovati svaki posjetitelj galerije, ali svaki posjetitelj može glasovati samo jednom. Ovisno o osvojenom broju glasova dodjeljuju se nagrade. U svrhu prikupljanja što većeg broja glasova radove je dozvoljeno dijeliti i na društvenim mrežama.

 

NAGRADE

Nagradni fond obuhvaća službene majice natjecanja te edukacijski paket Center for Cyber Safety and Education.

Svako dijete koje putem škole dostavi svoj rad bit će nagrađeno službenom majicom natjecanja koju je dizajnirao ilustrator Pavel Goldaev. Pored toga, 10 škola čiji učenici će imati najbolje plasirane crteže bit će nagrađeno edukacijskim paketima Center for Cyber Safety and Education – Garfield. Stvarni broj nagrada može biti i veći, ovisno o prikupljenim sponzorstvima i donacijama.

 

 

PRAVNE NAPOMENE 

 

AUTORSKA PRAVA
Organizatori ZOP 2019 dostavljene fotografije radova smiju reproducirati i distribuirati u bilo kojem obliku u svrhu promidžbe zaštite privatnosti. Originali radova ostaju autorsko vlasništvo svojih autora ukoliko se za pojedini rad drugačije ne definira posebnim ugovorom.

 

 

PRIVOLE RODITELJA
Radovi se dostavljaju pod nazivom škole, a ne djeteta koje za organizatora natječaja ostaje anonimno. Stoga, privola roditelja za sudjelovanje u ovom natječaju nije potrebna.